Agenda - Historische Kring Hoogland

Ons archief in dorpshuis De Neng is te raadplegen:
elke 1e woensdag van de maand van 19.30 - 21.00 uur
en elke 3e dinsdag van de maand van 14.00 - 15.30 uur

In de vakantieperiode is het archief gesloten, en wel
op dinsdag 17 juli en  woensdag 1 augustus

- 22 februari Algemene ledenvergadering.
Na de pauze zal dhr. Jan Carel van Dijk vertellen over de totstandkoming van zijn boek
‘De Erdalfabriek, glansrijk middelpunt van Nederland’.

- 17 april "Koorts en Honger"  ofwel de geneeskunde in vroeger tijd op het platteland.
Lezing door dokter Hans van den Broek uit Deurne

De Deurnese dokter Hans van den Broek vertelt over de ziektes en kwalen waar onze voorouders last van hadden en aan overleden. Hij probeert het plaatje voor onze ogen op te bouwen van de geneeskunde zoals zij die hebben meegemaakt.
Zijn belangrijkste bevinding is dat het merendeel van de ziektes en sterfte in vroeger tijd te wijten was aan infectieziektes en slechte of onvoldoende voeding.
Hij noemt een hele rits besmettelijke ziektes die we nu in Nederland niet meer kennen. Wat dacht U van de lazarij, vierdedaagse ziekte, rode loop en de Venusziekte? En wat te denken van de gevolgen van slecht voedsel zoals scheurbuik en engelse ziekte?
Hans zal ingaan op de vele soorten behandelmethodes die gangbaar waren. We noemen het aderlaten, bloedzuigers aanzetten, gebruik van magie en de hang naar getallen. Verder licht hij de praktijken van de chirurgijn, medicine dokter toe met voorbeelden over piskijkerij, het afzetten van benen met beperkte tot geen verdoving en schedellichting.
Daarnaast zal hij iets vertellen en uitleggen over de wonderen die tijdens bedevaarten werden waargenomen en uitgebreid beschreven zijn. Dit alles voor zover de tijd het toelaat.
Om een goed inzicht te krijgen in de ongelooflijke hoeveelheid materiaal zijn de thema’s in goed herkenbare segmenten verdeeld. De meest pakkende onderwerpen zal hij vertellen en u mee laten beleven.Tijdens de lezing zal hij ook ingaan op de boeiende aanpak van ziektes met occulte sympatische methodes, signatuur- ofwel overeenkomende kenmerkenleer, religieuze handelingen, het in evenwicht brengen van lichaamssappen en het gebruik van magische getallen. U zult veel verrassende zaken en inzichten horen waar u nog even over na kunt praten en denken.

- 1 juli Informatiekraam op Hoogland Dweilland (blaaskapellenfestival)

- 15 sept Informatiekraam op Dorpsfeest Hoogland

- 16 sept Informatiekraam op Dorpsfeest Hoogland