2012-3-3 - Historische Kring Hoogland

Welkom op onze site
Deze website maakt geen gebruik van cookies en bevat geen online winkel
Ga naar de inhoud

2012-3-3

Publicaties > blad De Bewaarsman

Van de redactie
 
Reactie
 
Naar aanleiding van het verschijnen van De koeien dachten mee… van Jaap Voorburg (Bewaarsman, juni 2012) ontving de redactie de volgende reactie van Dorus van den Hengel:

Van de luchtballon die in het land tegenover de Breevoortsesteeg landde, staat in mijn geheugen gegrift dat de Duitse mannen in de verte het IJsselmeer zagen opdoemen en daarom die noodlanding maakten.
 
In de tijd dat ik bij zuster Rosa in de bewaarschool zat stond een emmer water met een emaillen beker in de veranda van de meisjesschool. En bij de jongensschool is na mijn schooltijd een ijzeren buis met gaatjes aangebracht, met een rand waarop de jongens op de knieën een straaltje water konden consumeren. Dat werd door de jongens de zeug genoemd.

Ik heb 2½  jaar bij meester De Wit op de Henricusschool gezeten, maar heel weinig van hem geleerd. Hij is later gescheiden van zijn vrouw en is inmiddels al weer enkele jaren geleden overleden. Door oorlogsomstandigheden ben ik na september 1944 niet meer naar school geweest; ik heb dus een half jaar te kort onderwijs gehad. Na de oorlog gingen de evacué’s en onderduikers weg en moest ik thuis blijven om het werk te doen.
 
Ik ben op het Zuidereind in Baarn terechtgekomen en inmiddels wordt het bedrijf voortgezet door een zoon. Deze boerderij was eerder van Jan Brouwer (zie het artikel over hem in dit nummer).
Terug naar de inhoud