2012 - Historische Kring Hoogland

Welkom op onze site
Deze website maakt geen gebruik van cookies en bevat geen online winkel
Ga naar de inhoud

2012

Publicaties > Boekbesprekingen
Voor u gelezen!
Gerard Raven

Uit 2012-3

Mien Blom, “Father forgive us …”: coming to terms with my tears (Alice Springs, NT: Centre Press 2001), 379 pp, isbn 0646 41301 5
Red hot soup. Alice Springs in the seventies (Alice Springs, NT: Centre Press 2002), 293 pp, isbn 0958 16120 8
Elk deel €15 (samen € 25) bij Wout en Tony Hooft, Brenninkmeijerlaan 7, Hooglanderveen, 033 257 2161

Vlot leesbare herinneringen van Mien Blom-Hooft (*1939) aan haar grootouders Simon van de Groote-vheen en Jans Voskuilen, haar ouders Wous Hooft en Aaltje van de Grootevheen en haar eigen jeugd. Vol herkenbare Hooglandse gebeurtenissen en gewoonten, maar ook over tragische verwikkelingen in de familie; vandaar de tranen. Zo overleden vader en grootvader jong en lieten zij hun vrouw en veel kinderen achter. Pas door hertrouwen kwamen de gezinnen er weer bovenop, maar dat gaf weer nieuwe complicaties. Mien is in 1971 naar Australië geëmigreerd, maar kwam voor dit boek naar Nederland om allerlei plekken en personen terug te zien. Het boek was voor haar een verwerkingsproces. Het tweede boek gaat over de eerste tien jaar in Australië en een derde, afsluitend boek is in de maak. Van elk boek staat één hoofdstuk op www.mienblom.com.
De genealogie van haar zoon Eugene staat op http://www.genealogieonline.nl/stamboom-blom-hooft/I59.php;
foto's op
http://www.facebook.com/groups/ 316336838465108/.


At van Dijk, 'Palestina', Oud Nijkerk 31:2 (juni 2012) 4-9
Op zoek naar een verklaring voor de boerderijnaam Palestina (net over de Laak) legt de auteur een verband met de keuterboerderij De Tempel aan de Calveenseweg in Hooglanderveen (nu Vathorst). Dit kleine huisje had geen achterdeur, net als de tempel van Salomo in Jeruzalem. De laatste tijd kom ik meer verklaringen tegen van boerderijnamen De Tempel als verwijzing naar de Tempeliers, kruisvaarders die ook pelgrims beschermden. Zie www.tempelieren.nl (onder Amersfoort) en Joost van der Spek, De geschiedenis van het landgoed De Oude Tempel (Soesterberg 2007). Net als sommige auteurs lijkt het me niet zinvol hierover te fantaseren. Ruud Raats heeft een veel zinniger verklaring op http://ruudraats.tumblr.com/. De Tempel lag aan de Calveenseweg, tegenover boerderij De Zwarte Ruiter. De boerderij is verdwenen. Hij lijkt op de plaats te liggen waar de Veenweg is verlegd toen de Duisterweg is aangelegd. Was het land eigendom van Groot Emiclaer en in de 16e eeuw dus eigendom van Johan van Oldenbarnevelt, heer van De Tempel, een gehucht bij Rodenrijs (ZH)? Dan heeft hij mogelijk daarom deze boerderij De Tempel genoemd. Op de kaart bij de Fietsroute langs voormalige bezittingen (onroerend goed) Johan van Oldenbarnevelt [Amersfoort 2008] is te zien dat De Tempel inderdaad van Van Oldenbarnevelt was.

Francien Snieder, 'Vergeten en verborgen: Emiclaer', Kroniek: tijdschrift historisch Amersfoort 14:3 (september 2012) 18-19
Op het terrein van buitenplaats van de familie Foeyt, heren van Emiclaer (ca 1645-ca 1830) zijn  in de jaren 1980 luxe serviesgoed en wijnflessen gevonden. Het was een herenhuis met twee verdiepingen, leenkamer, knechtwoning en stalling. Rond het huis lag een vierkante gracht. De middeleeuwse hoofdhof Emiclaer lag niet hier, maar vermoedelijk op de plek van Groot Emiclaer (nu een modern gebouw Emiclaerseweg 4).

Vorig jaar is het notulenboek van het voormalige Waterschap De Slaag over 1873-1881 teruggevonden. Het lag lange tijd op de zolder van het pand Langegracht 23 in Amersfoort. Toen het huis in 1955 door Waterschap Beoosten de Eem werd verkocht was het achter een balk gevallen. Mevrouw Baukje Vellekoop, buurvrouw van de huidige bewoners van het huis, heeft het teruggevonden notulenboek van de ondergang gered en teruggebracht bij Archief Eemland. Zo zijn de notulen weer compleet.

Terug naar de inhoud