2018 - Historische Kring Hoogland

Welkom op onze site
Deze website maakt geen gebruik van cookies en bevat geen online winkel
Ga naar de inhoud

2018

Publicaties > Boekbesprekingen
Voor u gelezen
Mieke Heurneman
2018-2

Gerard Voskuilen, 'Achter het Valleikanaal...', Leusden Toen, jrg. 34, nr. 2 (mei 2018), 4-7, aldaar 5.
Marga Visser-Hilhorst vertelt over haar belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze is de dochter van Gijs Hilhorst en Martha Hofslot en woonde op boerderij Klein Romselaar aan de Langesteeg 6 in Leusden. Na het uitbreken van de oorlog in 1940 werd het gevaarlijk vanwege gevechten langs de Grebbelinie. Martha Visser herinnert zich dat ze als gezin met karren vol spullen naar Hoogland trokken. Daar aangekomen namen ze hun intrek in een verlaten boerderij. Hier werd korte tijd later het tiende kind geboren. Na een nachtelijk bombardement was de wieg van Betsy eens bezaaid met glas. Later moest het gezin nog verder vluchten naar Edam.

Ronald Polak en Johan de Kruijff, Afgemarcheerd! De ontwapening van 13.000 Duitse soldaten in afwachting van hun voettocht naar Duitsland, Leusden 9-23 met 1945 (Leusden 2018).
Na de Duitse capitulatie was het bos in landgoed De Treek-Henschoten één van de tien plekken in Nederland waar Duitse militairen door Britten en Canadezen werden vastgehouden en ontwapend, voordat ze teruggingen naar Duitsland. Dit rijk geïllustreerde boek geeft op basis van ooggetuigenverslagen, archiefbronnen en kranten een gedetailleerde beschrijving van een tot nu toe vrij onbekend stuk van de bevrijdingsgeschiedenis.

 
Voor u gelezen
MAIKE LASSEUR
2018-3

 
Wijkkerkenraad De Inham, Het verhaal van de 175-jarige Inham 1843- 2018 (Hoogland 2018).
 
Dit boek werd uitgegeven ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de protestantse kerk aan de Hamseweg, sinds 1983 De Inham geheten. Het is vooral een fotoboek. De begeleidende tekst is wat rommelig en veronderstelt enige protestantse voorkennis; soms ontbreekt uitleg of volgt die pas een aantal pagina’s verderop. Toch is het een aardige geschiedenis in vogelvlucht: een overzicht van het protestantse leven in Hoogland. Eerst op Coelhorst, vanaf 1843 in de nieuw gebouwde kerk op de Hamseweg. Tien jaar eerder heeft Hoogland een zelfstandige Hervormde gemeente gekregen. De bouw van de kerk op de Ham lijkt daar een rechtstreeks uitvloeisel van.
 
Waarom werd de nieuwe kerk gebouwd op de Ham? Omdat dáár de pastorie cadeau wordt gedaan door ‘Godsdienstvrienden uit Amersfoort’. De pastorie komt er het eerst (1836); het is de boerenwoning van kerkenraadslid Willem Methorst, die verbouwd wordt. Er zijn heel veel foto’s, historisch en recent: van de kerk, de Ham, de predikanten, kosters, ouderlingen, diaconaat en kerkrentmeesters, maar ook huwelijk, doop en uitvaart, jeugddiensten, de cantorij. De foto’s zijn vaak afkomstig van families die al generaties lang verbonden zijn met dorp en kerk. Daarnaast zijn foto’s gebruikt uit het archief van de Historische Kring Hoogland.

 
Van de redactie, ‘Digitaliseren van archief heer A. van Kooij...’, Leusden Toen, jrg. 34, nr. 3 (juli 2018), 34.
 
Een oproep voor vrijwilligers voor het uittypen van aantekeningen uit notariële archieven in Amersfoort. “Dhr. A. van Kooij heeft tussen 1970 en 1990 alle archieven van in Amersfoort residerende notarissen en de Leusdense notaris Jan van den Hengel doorgebladerd en voor hem relevante aantekeningen gemaakt.” De focus is op boerderijen in Leusden en Stoutenburg, maar ook die van Hoogland en in mindere mate elders in het Eemland. Zijn (goed leesbare) aantekeningen worden nu gedigitaliseerd. Zin om te helpen met uittypen? secretaris@historieleusden.nl

 
‘Lezingen & activiteiten’, NVG Amersfoort en omstreken, jrg. 27, nr. 3 (september 2018), 48.
 
Maandag 14 januari 2019, kerkelijk centrum De Brug, 20.00 tot 22.00 uur. Lezing Ronald Polak, schrijver van Afgemarcheerd! De ontwapening van 13.000 Duitse soldaten in afwachting van hun voettocht naar Duitsland, Leusden 9-23 mei 1945 (Leusden 2018).

 
Burchard Elias, ‘Een weelderige baard, cliché van het malenzegel ontdekt’, Kroniek, Tijdschrift historisch Amersfoort, jrg. 20, nr.3 (september 2018), 20. Een beknopte versie van een eerder in De Bewaarsman verschenen artikel over een in 2015 ontdekt cliché van het Malenzegel.
 
 

Terug naar de inhoud