2003-3-6 De familie Van Hamersveld

door Joop de Bruin

In het vorige nummer las ik op pagina 28 over mijn voorvader Willem Teunisz van Hamersveld. Naar aanleiding daarvan een correctie en enkele aanvullingen.

Willem is in 1795 geboren te Stoutenburg en gedoopt te Achterveld. Hij was een zoon uit het tweede huwelijk van Teunis Cornelisz met Hendrikje Willems van den Brink. Op de Hooglandse overlijdensakte van Willem uit 1868 staat zijn moeder echter als Heintje Boerse vermeld. De aangevers, Teunis van Hamersveld en Cornelis Elders, hebben zich vergist of wisten de achternaam van hun grootmoeder niet.

Willems zoon Teunis jr is dezelfde als de Theodorus vermeld op pagina 29. Hij werd in 1840 als Teunis in het geboorteregister van Hoogland ingeschreven. Op zijn overlijdensakte van 1913 staat hij evenwel als Theodorus vermeld.

Bovenaan die pagina staat terecht: “Veel Hooglanders die de naam Van Hamersveld dragen zijn nakomelingen van dit echtpaar.” Hierbij kan worden opgemerkt dat twee verschillende personen Teunis Cornelisz omstreeks 1810 de familienaam Van Hamersveld hebben aangenomen. Zij waren geen familie van elkaar; de tweede woonde in Amersfoort. Van beiden zijn wel nakomelingen in Hoogland woonachtig. Er is echter verwantschap tussen de families, onder andere door een huwelijk in 1859 van de Hooglanders Tomas van Hamersveld (1830-1898) en Wijmpje van Hamersveld (1831-1866), waaruit drie kinderen geboren zijn. Tomas was een broer van Teunis jr, dus kleinzoon van de eerste Teunis Cornelisz uit Stoutenburg. Wijmpje was een dochter van Cornelis van Hamersveld uit Amersfoort, een zoon van de tweede Teunis. Cornelis (1787-1843) was in 1814 te Hoogland getrouwd met Maria Peters van den Hoef (1791-1831) en daarna hier komen wonen.