2005-2-8 Groot Calveen

Geboortehuis op schilderij
door Ria Hilhorst

Ik was onlangs in Museum Flehite voor de overzichtstentoonstelling van de schilder Willem van Dam (1895-1964), naar aanleiding van het artikel in Amersfoort Nu. Op de daarin gepubliceerde foto van een boerderij in Soest had mijn nicht Ans van den Heuvel-Hilhorst namelijk mijn geboortehuis herkend: de boerderij Groot Calveen in Hoogland. Zij woonde als kind tegenover ons aan de Calveenselaan en herinnerde zich dat iemand onze boerderij had geschilderd, toen zij 6-7 jaar oud was (1956-’57). Hij was er meermalen teruggeweest en zij had er vol bewondering naar gekeken, maar nooit het resultaat gezien.

Toen ik het schilderij zag hangen in het museum was ik er onmiddellijk van overtuigd dat het inderdaad Groot Calveen is. Het ontroerde me mijn oude geboorteplek daar zo groot en mooi te zien hangen. Sinds de afbraak in 1962 had ik het niet meer zo gezien. Ik heb een foto van Groot Calveen die aantoont dat het echt deze boerderij moet zijn. Het is zo’n apart gebouw dat het volgens mij niet mogelijk is dat er in Soest ook zo’n boerderij zou staan of hebben gestaan. Ik wist helemaal niet dat onze boerderij door Van Dam was geschilderd en ik vind het geweldig. Het is een prachtig schilderij.

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 23 oktober. Het schilderij is afgebeeld in het begeleidende boek, dat te koop is in de museumwinkel