2009-2-9 Luctati non emersimus

Hoogland. een unieke gemeenschap!
ARIE VAN DEN HEUVEL

Iedere oudjaarsdag om 15.00 uur wapperen fier naast elkaar de vlag met het gemeentewapen van Hoogland en de vlag van R.A.A.F. (Radikaal Anti Amersfoort Front), de ludieke en geweldloze Hooglandse jaren 70 versie van de destijds beruchte R.A.F. in West-Duitsland.

In een openbare plechtigheid herdenken de regenten van Stichting ‘t Hooghlandt’s Genootschap de annexatie. In de loop van de jaren heeft zich een ritueel ontwikkeld volgens een vast patroon: het leggen van een krans, het houden van een toespraak en het zingen van het Hooglands volkslied. De herdenking eindigt jaarlijks met een loterij, waar het volk alléén al op af komt vanwege de te winnen prijzen. Tenslotte gaat een mandje rond met snoepgoed, naar keuze een zuurtje (vanwege Amersfoort), of een zoet kaneelstokje (het is goed vertoeven in Hoogland en Hooglanderveen). Na 20 à 30 minuten, afhankelijk van de lengte van de toespraak en of alles een beetje volgens draaiboek verloopt, is het jaarlijks hoogtepunt weer voorbij en vertrekken de regenten met hun gevolg naar café ‘t Hoekje. Aldaar in vertrouwde omgeving bij Bertus Smink is gelegenheid om het ‘verdriet’ te delen en weg te drinken. Aldus gelaafd kan een ieder er weer een jaar tegenaan tot de volgende herdenking.

Zowel het bestaan van de gedenksteen, als het feit van de jaarlijkse herdenking zijn uniek. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (V.N.G.) zijn in Nederland geen andere voorbeelden bekend van inwoners die op deze wijze de herinnering aan hun voormalige gemeente levend houden!