2011-1-3 Dansen en piramide

Dansen op Hoogland begin jaren zestig
HENK WOUDENBERG

Wat heeft Sint Aegten met Concordia te maken?

Aan ‘t Zand 17 in Amersfoort was een groot deel van de 20e eeuw het patronaatsgebouw Sint Aegten gevestigd. De parochie had daar verschillende activiteiten, zoals toneeluitvoeringen. De opa van mijn vrouw Clasien van Keken was daar concierge; haar broer Jan en later ook zijzelf deden daar in de jaren vijftig geregeld bar- en garderobediensten.

Toen opa 80 werd stopte hij met zijn werk. Anton van Riet huurde nu het pand en het woonhuis ernaast en begon er een dansschool. Hij gaf les aan de jeugd, vooral op zaterdagavond. Als goed katholiek ging je natuurlijk naar zijn dans­school en zeker niet naar een neutrale, zoals die van Dan Bearda. Elke zondagavond waren er ‘vrije’ dansavonden, ook uitsluitend voor katholieken. De ene zaterdag voor de ‘stadsen’ en de week daarop voor de ‘boeren’.

Na verloop van tijd had Van Riet daar kennelijk genoeg van. Daarom organiseerde hij rond 1959 dansavonden voor de boeren in Concordia, het patronaatsgebouw van Hoogland. Anton moet er echter vrij snel mee gestopt zijn. Jan van Keken behield de leiding en ging door tot ca 1965. Ook stadsen kwamen er dansen en in mijn herinnering was het daar altijd stampvol. Het leek niet veel op stijldansen en het bier liep als een trein.

Eén avond herinner ik me gedeeltelijk: een carnavalsavond begin 1965. De polonaise had meer weg van een grandioze volksoploop en de volgende morgen zag ik vol verbazing voetstappen op mijn overhemd staan. Er moet dus iets uit de hand gelopen zijn …

De piramide
EUGÈNE EI]SSEN

Wat een mooi boek Leerschool voor het leven dat ik onlangs mocht ontvangen! Het maakt het voor mij wel heel bijzonder dat op de voorpagina een foto staat van de JBTB-sportclub. Deze dateert echter niet uit de jaren vijftig, maar van 1963. Toen werd de piramide onder mijn leiding gebouwd. Ik klom daarbij zelf als laatste naar boven, om driehoog een handstand te maken.

In 1961 kwam ik in Hoogland als leraar aan de landbouwschool. Ik gaf de leerlingen in iedere jaargang ook twee uren buitensport. Dat liep lekker en in 1962 kreeg ik het verzoek van Johan Eggenkamp ook de leden van de Hooglandse JBTB sportles te geven. De Paardensportdag werd ieder jaar gehouden op de vierde woensdag in augustus. Op die dag was de landbouwschool vrij en dus konden directeur J. Willemsen, de leraren en alle leerlingen aanwezig zijn.

De hele JBTB-sportploeg van 1963 (collectie auteur)

De atletiek- en gymnastiekwedstrijden in de Kring Amersfoort verliepen prima. Daarom mocht ik op de Paardensportdag van woensdag 28 augustus 1963 een gymnastiek-demonstratie geven met de leden van de JBTB. Er werd toen een aantal piramiden gebouwd, waarbij als laatste die op het boekomslag.

Op pagina 52 wordt melding gemaakt van de nieuwe sportzaal aan de Zevenhuizerstraat (1964). Naast de bestaande verenigingen voor voetbal en tafeltennis werden toen clubs opgericht voor volleybal, gymnastiek, ballet en later nog badminton. Zij vormden samen de Sportvereniging Hoogland (SVH). Zelf werd ik toen algemeen voorzitter. Het zaaIurenrooster was al gauw gevuld, waarbij we ook op donderdagavond twee uur voor de JBTB konden vrijmaken. Onder mijn leiding gingen de jongens verder met turnen, grondoefeningen, voet- en volleyballen, maar nu ook binnen.

Bij de piramidefoto op de binnenzijde van het omslag staat: ‘De piramide van 1996 doet sterk denken aan die van de jaren vijftig’. Ik zal duidelijk maken waardoor dat komt. Toen bestond de Paardensportdag 50 jaar. Johan van Middelaar vroeg mij namens het bestuur of wij met dezelfde groep als in 1963 dat programma van toen nogmaals wilden demonstreren. Dat was inmiddels 33 jaar geleden en we waren allen evenveel jaren ouder.

Een aantal JBTB-leden van toen zocht al gauw de nodige spelers bij elkaar. Enthousiast en nog vrij lenig gingen we regelmatig trainen. Wim van Dijk maakte de afspraken en constateerde: ‘Na drie keer oefenen blijken we het te kunnen! Alleen nu nog de elegance en de stijl. Er kunnen misschien nog meer oefeningen bij. De handstand wil nog niet lukken. Dat vraagt veel spierkracht, en dat op een leeftijd van 60 jaar.’

Paardensportdag 1996. Op een koude septemberzondag. Daar komen ze …. Handstand drukken lukt nu wel. Mooie tijd bij een actieve en sportieve JBTB­club Hoogland!

Reacties op Leerschool voor het leven
Naar aanleiding van ons nieuwe boek kreeg de redactie enkele verbeteringen door, maar ook twee leuke herinneringen: over dansen en sport. Hartelijk dank daarvoor!
blz 24: René van Valkengoed moet René van Valkenhoef zijn. blz 31: Annie Koller en Riet Kleter zijn verwisseld.
Blz 47: Riet Tolboom moet Ans Bokkers zijn.
Voorpagina Hooglanderveen: Elly Voskuilen moet Nicolien Voskuilen zijn. blz 91: In rij 4 staat Jan van Dijk vermeld, maar hij staat op de eerste plaats van rij 5 (dus naast Henk Kok). Jan Smink in rij 5 zit eigenlijk gehurkt in rij 4.