2011-3-7 Vragenrubriek?

Kerklaan en Oude Kerklaan
ROB GOEDVOLK EN MIEKE HEURNEMAN

Afgelopen zomer kwam bij de Historische Kring Hoogland per e-mail de volgende vraag binnen van de 7-jarige Josefien Linders:

Elke dag als ik naar school fiets, dan kom ik door de Oude Kerklaan en langs de Kerklaan. Ik wil graag weten: hoe komt het dat er een Kerklaan en een Oude Kerklaan bij elkaar zitten? Heeft op de Oude Kerklaan vroeger een kerk gestaan? En is misschien die kerk op de Oude Kerklaan vroeger afgebroken en aan de Kerklaan weer opgebouwd?

Misschien zijn er onder de leden van de Historische Kring (of anderen) nog meer mensen bij wie al fietsend, lopend of lezend vragen opborrelen over de Hooglandse historie. Hebt u een brandende vraag? Schroom niet en geef hem per e-mail, brief of telefoon door aan de redactie.

Door Josefien geïnspireerd gaan we onderzoeken of en hoe we een vragenrubriek zullen starten. Hoe meer vragen, hoe beter! Uiteraard streven we ernaar om alle vragen ook te beantwoorden. Het antwoord op de vraag van Josefien luidt:

De oude kerk stond aan de (oude) Kerklaan, tussen Langenoord (nu Pannenkoekenboerderij De Gloeiende Gerrit) en Leo’s Oord. Deze kerk was vervallen en veel te klein. Daarom is er iets verderop een nieuwe kerk gebouwd (in 1881 ingewijd). Ook is er een nieuwe weg aangelegd, rechtstreeks van de Zevenhuizerstraat naar die nieuwe kerk. De nieuwe weg heette voortaan Kerklaan en de oude weg Oude Kerklaan.

Josefien had het antwoord dus zelf eigenlijk al goed geraden!


Boven: De Oude Kerklaan met malenhoeve Langenoord. Onder: De hoek van Kerklaan en Oude Kerklaan.