2017-3-4 Verenigingsnieuws

Van het bestuur .
RUUD HOPSTER

Hooglands Onvoltooid Verleden Tijd
De werkgroep Hooglands Onvoltooid Verleden Tijd ontving een prachtig zelfgeschreven levensverhaal van Anton Huurdeman, geboren op 5 maart 1934 op Laurenburg aan de Overseldertseweg, nu Mgr. Van de Weteringstraat. Sinds 1958 woont Anton in Duitsland.

Wil je zelf geïnterviewd worden of lijkt het je iets voor iemand in je omgeving, geef het dan door aan de werkgroep. Voor inlichtingen: Eefje Verbeek – van Hoorn, tel. 033 – 4801987, mailadres: Eefje.vanhoorn@gmail.com.

Open Monumentendag
De Open Monumentendag 2017 had als thema Burgers, Boeren en Buitenlui en vond plaats op zaterdag 9 en zondag 10 september. Peter Kok was op die zaterdag met een kraam van de HKH aanwezig in de Sint-Martinuskerk. Ongeveer vijftig personen hebben de kerk bezocht. Ruud Hopster hield op verzoek van de OMD-organisatie op beide dagen een historische wandeling over landgoed Schothorst waaraan 24 belangstellenden deelnamen.

Kramen
Op zaterdag 25 juni was onze vereniging met een kraam aanwezig op de Hamseweg tijdens Dweilland 2017.

Op zaterdag 16 en zondag 17 september was de HKH aanwezig op het Dorpsfeest. Naast bestuursleden stonden ook weer enkele leden achter de tafel in de kraam. De belangstelling voor oude landkaarten, foto’s en publicaties van de HKH was vooral op zondag (goed weer!) groot. Vier nieuwe leden meldden zich toen ook aan, waardoor het aantal nu 625 is.

Historische wandeling in Hooglanderveen
Dit jaar vonden op zaterdag 23 en zondag 24 september drie wandelingen plaats in Hooglanderveen, vanaf de Sint-Josephkerk naar het spoor en via het Kerkpad, de Veenweg en de Heideweg naar boerderij de Vathorst. Ons oud-bestuurslid Niek van den Hengel gaf een rondleiding in en om de kerk, Peter Kok zorgde voor de illustraties en Ruud Hopster voor het verhaal. De nadruk lag op het ontstaan van het dorp rond het begin van de 20e eeuw toen de spoorweghalte, de kerk, de coöperatie en de school in Hooglanderveen hun intrede deden. Zestig personen namen deel aan de wandelingen. De interesse in de geschiedenis van het dorp was groot en deelnemende Veners wisten mooie aanvullingen te geven op dat wat verteld werd.

Archief
Marga Baas-Nieuwenburg heeft na een oproep tijdens de jongste jaarvergadering aan de leden zich aangemeld voor hulp bij het archief. Zij houdt zich nu samen met Eefje Verbeek bezig met het beschrijven en ordenen van het archief. Het is de bedoeling dat in de toekomst een bezoeker van het archief aan de hand van een lijst een onderwerp makkelijk zal kunnen opzoeken.

Eduard van Groenestein
Eduard van Groenestein, onze archivaris, is al enige tijd uitgeschakeld door een ernstige ziekte. Gelukkig gaat het de laatste tijd beter met hem. We wensen Eduard sterkte met zijn herstel. Intussen neemt Peter Kok een deel van zijn werkzaamheden over.

Site van de Historische Kring
De HKH presenteert zich ook via haar website met unieke beelden en verhalen van de lokale geschiedenis. Naast actuele informatie over nieuwe publicaties en activiteiten van onze vereniging zijn op de site artikelen, die langer dan twee jaar geleden in De Bewaarsman zijn gepubliceerd, te vinden. Binnenkort zullen ook aanwinsten van de HKH worden vermeld.