Van de redactie
De Bewaarsman, een blad van en voor leden
Arie van den Heuvel
Terugblik en vooruitblik
In 2018 trad ik (opnieuw) toe tot de redactie; met ingang van 2019 ben ik hoofdredacteur. Tijd voor een terugblik en vooruitblik.
- De Bewaarsman is als verenigingsblad niet alleen een blad voor leden, maar juist ook van leden. Uw bijdrage is welkom en belangrijk! Wie hebben er allemaal artikelen geschreven in de afgelopen vier jaar? In alfabetische volgorde: Arie ter Beek, Bertus van de Grootevheen, Annie de Ridder-Hilhorst, Gerard Hilhorst, Piet Hilhorst, Anton Huurdeman, Gijs Keizer, Bert van Middelaar, Henk van Middelaar, Henk Prins, Gerard Raven, Piet Smink (boekje); verder Ruud Hopster (plus een boek), Peter Kok en Cees van Loen. Ik wil op deze plaats een ieder dank zeggen voor zijn/haar bijdrage. En vanuit de redactie hebben Maike Lasseur en ik ook artikelen geschreven. En Ria Hilhorst kijkt alle kopij altijd zorgvuldig na.
- Mogelijk wilt u ook een bijdrage leveren. Als hoofdredacteur hoor ik weleens: ‘Ja, maar ik kan niet schrijven.’ Maar dan bent u te bescheiden. Dan denkt u waarschijnlijk aan het eindresultaat zoals dat in het blad verschijnt. Maar daar is nu juist de redactie voor om samen met u naar dat eindresultaat toe te werken.
- De redactie bepaalt conform het Redactiestatuut of inzendingen voor publicatie in aanmerking komen. Bij plaatsing geldt dat er niets wordt gepubliceerd waar u zelf niet achter kunt staan.
- We werken als redactie met deadlines. Voor het aprilnummer moeten artikelen aangeleverd zijn vóór 1 februari; voor het augustusnummer vóór 1 juni; voor het decembernummer vóór 1 oktober. Maar we werken ook met een planning van artikelen. Daarom is er altijd overleg met de schrijver over de vraag wanneer een artikel geplaatst kan worden.
Om het karakter van De Bewaarsman als verenigingsblad te versterken hebben we als redactie drie nieuwe rubrieken bedacht:
Vorig jaar al zijn we de rubriek gestart: Wie weet hier iets van?
Bij bestuur en redactie komen weleens vragen binnen en die worden dan zo goed mogelijk beantwoord. Echter: Deze vragen en antwoorden kunnen ook interessant zijn voor lezers van dit blad. Daarom willen wij deze publiceren in deze rubriek. Maar u kunt deze rubriek ook benutten door uw vraag of verzoek om informatie voor te leggen aan de leden.
Het lijkt ons aardig om een rubriek te starten onder de titel: Uit het fotoalbum van…
Iedereen heeft thuis wel foto’s die niet alleen leuk zijn om naar te kijken, maar die ook een verhaal vertellen. En het verhaal van die foto kan ook interessant zijn voor lezers van dit blad. De bedoeling van deze rubriek is om een foto uit uw album af te beelden, met daarbij een korte toelichting door u. Bijvoorbeeld over een ambacht, een voorwerp, een familiefoto e.d. De redactie ziet uw bijdrage graag tegemoet.
Tot slot willen we een rubriek starten onder de titel: Waar zijn ze gebleven?
De bedoeling is om geboren en getogen Hooglanders/Hooglanderveners, die definitief naar elders zijn vertrokken, tien vragen voor te leggen (zie de bijlage onderaan). Het idee voor deze rubriek heb ik opgedaan bij de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam en de eindredacteur daarvan, Alie van Lopik-de Jong, heeft toestemming gegeven voor het (aangepaste) gebruik van haar format. Woont u zelf elders en wilt u medewerking verlenen? Of heeft u familie of vrienden elders, die medewerking willen verlenen? De redactie hoort het graag.
Voor uw bijdragen ben ik bereikbaar via mobielnummer 0638930412 of email redactie@historischekringhoogland.nl
De vaste rubrieken in De Bewaarsman zijn verenigingsnieuws, met dank aan Cees van Loen en Ruud Hopster voor het iedere keer aanleveren van informatie; aanwinsten in het documentatiecentrum, met dank aan Peter Kok; en last but not least boeken & tijdschriften, met dank aan Maike Lasseur die al die boeken & tijdschriften doorneemt en samenvat voor u.
Lezersreactie
Alle oude nummers van De Bewaarsman, met uitzondering van de laatste twee jaargangen, staan op onze website www.historischekringhoogland.nl Dat de oude nummers gelezen worden blijkt uit een reactie van mevrouw Mieke Verdonk. In De Bewaarsman 9e jrg., no. 2, augustus 2003, in het artikel van Gerard Pommer en Arie van den Heuvel over de eigenaren en bewoners van De Oude Hooft, staat op blz. 26 dat Reijer Corneliszn van den Hoef en Rijkje van den Hoven drie kinderen kregen, maar dat is niet correct. Mevrouw Verdonk merkt terecht op dat het er tien waren. Hun namen: Stijntje 1822, Willem 1825, Maria 1827, Cornelis 1828, Kornelia 1829, Thomas 1831, Reijer 1832, Rijkje 1835, Hendrik 1837, Matteas 1839. Dank voor deze aanvulling!
Bijlage:
Vragen t.b.v. de rubriek Waar zijn ze gebleven?
- Wie bent u (naam/geboortedatum); wie waren uw ouders (namen/geboortedata)?
- Waarom heeft u ervoor gekozen om in dorp/stad (uw huidige woonplaats) te gaan wonen?
- Waar woonde u in Hoogland/Hooglanderveen, hoe lang woonde u daar en in welk jaar vertrok u voorgoed?
- Wat was de reden van uw vertrek?
- U kwam uit Hoogland/Hooglanderveen en u woont nu in dorp/stad (uw huidige woonplaats). Wat zijn de verschillen tussen het wonen in Hoogland/Hooglanderveen en uw huidige woonplaats?
- U bent opgegroeid in Hoogland/Hooglanderveen, heeft dat invloed gehad op de keuze van uw studie of uw werk?
- Mogelijk heeft het wonen in dorp/stad (uw huidige woonplaats) te maken met uw beroep. Wat doet of deed u voor werk?
- Heeft u weleens gevoel van heimwee gehad als u terugdenkt aan Hoogland/Hooglanderveen en wat is de reden van die heimwee?
- Heeft u hier nog familie of vrienden wonen en komt u hier nog regelmatig?
- Als iemand voor de eerste keer een bezoek gaat brengen aan Hoogland/Hooglanderveen en aan u vraagt wat zeker de moeite van het bezoeken waard is, wat geeft u dan voor tips?